Welkom - ACV BIE Mechelen Kempen

ACV BIE Mechelen Kempen
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Welkom

Gesloten firma's > Proficos

Proficos

Het bedrijf Proficos is gevestigd in het industriepark te Heist-op-den-Berg , naast MSD Schering-Plough. Het bedrijf was in handen van de familie Van Den Brande.
Het bedrijf verwerkt cosmetica voor "privité Label", dus voor zeer grote merken.
Er werkten voorheen een 200 personeelsleden voor de crisis. Ondertussen is dit aantal drastisch gedaald naar 150 personeelsleden.

De delegatie kan helaas niet uitpakken met een bedrijf dat sociaal is of een goede sfeer heeft! Er zijn zowat alle dagen problemen. We geven een opsomming van de belangrijkste incidenten:
Periode 2000: Problemen bij de effectieve installatie van de organen sociale verkiezingen. Opnieuw sociale verkiezingen en een procedure voor de rechtbank.

Periode 2001-2002: De vakbondsmensen worden gepest, de werking wordt tegen gewerkt. ACV-secretaris Philippe Vanweddingen schreef een boze brief naar de directie om de wantoestanden aan te klagen.

Periode 2002-2003: Om beurten zijn secretarissen van ABVV en ACV niet meer welkom bij de directie.

Periode 2004: Het pesten van de delegees gaat ongestoord verder, de inspectiediensten worden ingeschakeld en de klachten worden overgemaakt via het ministerie aan de Auditeur.

2004: De directie weigert de syndicale delegaties van ACV en ABVV te erkennen. Verschillende verzoeningsvergaderingen moeten worden gepland om eindelijk een oplossing te verkrijgen.

Periode 2005: De directie ontslaat ACV-delegee Lutgarde Van Rompay net voor de grote vakantie. Een dringende reden wordt zogenaamd opgegeven, maar de klemtoon ligt op haar syndicaal werk.

Oktober 2005: Naar aanleiding van de afdanking van een ploegbaas, wordt de vakbondssecretaris van het ACV door de politie verdreven uit de gebouwen van Proficos. De secretaris van het ACV mag voortaan niet meer binnen van de directie. De verzoening wordt aangevraagd!
"Het meest vakbondsonvriendelijke bedrijf" zou dus niet misstaan op de CV van het bedrijf!
Oktober 2005: De arbeidsrechtbank te Mechelen geeft het ACV volledig gelijk, er was geen enkele reden aanwezig om de delegee af te danken. De werkgever gaat in beroep.

December 2005: Het Hof van Beroep te Antwerpen geeft (tweede maal) het ACV over de ganse lijn gelijk. Lutgarde Van Rompay blijft in dienst en is ondertussen weer actief op de onderneming. De rechtbank veegt zelfs de zogenaamde meineed van tafel (niet relevant) die de advocaten van Proficos komen poneren. Zogenaamde verklaringen van twee delegees zouden onjuist zijn geweest. Dit is natuurlijk een zoveelste poging van de werkgever om de delegatie onder druk te plaatsen.

Januari 2006: Een plaatsvervangende delegee komt over van het ABVV naar het ACV. Bij de aanstelling van deze delegee bij het ACV weigert de directie de delegatie te erkennen. De verzoening wordt aangevraagd, op 1/2/2006 was er een eerste vergadering zonder resultaat. Op 7/2 komt er een tweede vergadering om de zaak te deblokkeren.

Februari 2006: Alle medewerkers die 10 jaar dienst hebben ontvangen op een jubilarissenfeest een gouden ketting, onze delegee Lutgarde die ook 10 jaar dienst heeft, ontvangt als enige niets vanwege de directie!

3 Mei 2006: De directie speelt haar spelletje rustig verder, de syndicale delegaties op Proficos worden nu plots niet meer erkend. Het akkoord wat destijds met enige moeite werd bereikt in het paritair comité, wordt nu weer van tafel geveegd door een werkgever die alles aangrijpt om terug te komen op haar gegeven woord! Het ACV heeft alvast bij hoogdringendheid de verzoening aangevraagd!

7 juni 2006: De verzoening leverde niets op omdat de werkgever weer eens koppig zich bleef verzetten tegen deftig sociaal overleg! Een delegee die durft tegenspreken moet er volgens de directie eruit. Priester Daens draait zich om in zijn graf... dat dit in de 21ste eeuw nog mag bestaan...dit hou je niet voor mogelijk!

Juli 2006: Het ACV zal de erkenning van de syndicale delegatie nu aan de arbeidsrechtbank voorleggen, om volgens de statuten van het paritair comité van de Chemie onze rechten te laten gelden. Wij zijn als ACV van mening dat er geen redenen aanwezig zijn om Olga Goossens te weigeren op basis van laster en grove beledigingen aan haar adres.

September 2006: Het ACV heeft de firma Proficos gedagvaard voor de arbeidsrechtbank, om de erkenning te verkrijgen als syndicaal afgevaardigde. Op dit ogenblik weigert de werkgever deze afgevaardigde van het ACV. Opnieuw is een delegee onbespreekbaar voor de werkgever, hij heeft namelijk altijd een probleem met vakbondsmensen! Nu zal de rechter moeten beslissen of Olga Goossens syndicaal werk mag doen voor haar collega's.

Eind december 2006/begin 2007: De directie laat 2 delegees aanklagen wegens hun zogenaamde meineed op de rechtbank tijdens het proces van de ontslagen delegee Lutgarde Van Rompay. Heel discussie draait rond het al dan niet dragen van gesloten schoenen. Het was dan nog niet eens van enige betekenis in gans dit proces. De werkgever wil duidelijk natrappen naar diegene die voor hun collega opkwamen. Dit is een zoveelste bewijs dat de werkgever zelfs met het belachelijkste eerst de vakbonden tracht aan te vallen! De getuigen die de werkgever oproept moeten dit beroepsmatig komen vertellen, sommige zijn bandleidster (doen alles voor de baas) of werden dingen ingefluisterd!

29 oktober 2007: De correctionele rechtbank spreekt de twee ACV-delegees vrij in de zaak van de meineed. Hopelijk kan de rust nu eindelijk weerkeren op het bedrijf! Maar ....

November 2007: De directie gaat tegen de uitspraak in beroep!

April 2008: Positief signaal vanwege de werkgever - de lijsten voor de sociale verkiezingen worden niet aangevochten!

Op 13 november 2008: zal eindelijk het dossier van de meineed kunnen voorkomen in beroep, hopelijk volgt dan snel duidelijkheid over deze zaak! Want met deze processen legt de werkgever steeds een zware hypotheek op het sociaal overleg!

11 december 2008: De eis van Proficos om twee delegees te laten vervolgen voor meineed voor het hof van beroep werd verworpen. Het vonnis is een riem onder het hart van de ganse groep van afgevaardigden. De rechtbank gaf het ACV volledig gelijk, voor de zoveelste keer op rij geven rechtbanken van zowel Mechelen en Antwerpen de directie ongelijk...hopelijk hebben ze het nu bij Proficos begrepen!

Januari 2009: De directie wil zonder overleg plots de GMP-regels invoeren. Doordat de delegees moeilijk doen begint de directie maar weer een wraakactie tegen verschillende delegees. Het blijft daar een gekkenhuis, waarin Daens zou gaan lopen! Praktijken uit de Middeleeuwen zijn bij Proficos dagelijkse kost!

Januari 2012: Bedrijf vraagt een WCO aan bij de Kamer Van Koophandel te Mechelen en verkrijgt deze tot mei 2012.

Mei 2012: Bedrijf moet op 7 mei 2012 een plan voorleggen aan de rechtbank voor verlenging WCO. Zaak komt opnieuw voor op 21 mei 2012.

Jan 2013: Het bedrijf zijn 1 jaar WCO is nu afgelopen, maar gans 2013 werd nog een zeer moeilijk jaar. Ook 2014 is blijkbaar nog steeds moeilijk.  Ondertussen werd Proficos een juridische structuur die de gebouwen runt en het personeel in dienst heeft welke terbeschikking staat van een Nederlandse onderneming. Airolux AG stond voor kort ingeschreven als een Zwitserse onderneming en had ook haar ontwikkeling en productie in Zwitserland. Deze zouden nu worden overgebracht naar de gebouwen van Proficos in Heist O/D Berg.


Augustus 2015: Proficos vraagt opnieuw een WCO aan bij de kamer van Koophandel te Mechelen. Het bedrijf krijgt een WCO voor 4 maanden en moet opzoek naar een nieuwe geldschieter.


21 september 2015: Het doek is gevallen! Op een bijzondere OR maakte de gerechtsmandataris bekend dat Proficos deels zal worden overgenomen door Airopack en de firma Proficos zal op 1/10/2015 de boeken neerleggen. Wanneer de rechtbank de faling uitspreekt zal onmiddellijk een curator worden aangesteld en zullen de 100 werknemers hun ontslag krijgen.


Secretaris Proficos: Paul Schoeters

ACV BIE Mechelen
Onder Den Toren 4 A
B2800 - Mechelen
015/71 85 30
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu