
Hoofdmenu:
Eindejaarspremie uitzendarbeidWeetje: heb je als uitzendkracht (meer dan) 65 dagen gewerkt, dan heb je recht op een eindejaarspremie. Die bedraagt 8,33% van je brutoloon.
Ben je lid van het ACV?
Dan krijg je ook nog eens een syndicale premie van 104 euro.
1. Je ontvangt een e-mail of sms met een voorstel van arbeidsovereenkomst.
2. Je klikt op “lezen” en, indien akkoord, op “teken het contract”.
3. Je kiest op welke manier je het contract wil ondertekenen: ofwel met de elektronische identiteitskaart, ofwel met een persoonlijk paswoord.
4. Je voert de pincode in van je elektronische identiteitskaart OF het paswoord.
5. Je contract is ondertekend en wordt ook automatisch toegevoegd aan je account op “interim@work”.
Nieuwe regels voor uitzendarbeid vanaf 1/7/2013
Op 1 september 2013 verandert de wet op de uitzendarbeid, op basis van een akkoord dat de sociale partners vorig jaar bereikten. Er zijn vier belangrijke aanpassingen.
1. ‘Instroom’ als nieuwe reden
Op dit moment is uitzendarbeid maar in drie gevallen toegelaten: voor de vervanging van een vaste werknemer, voor een tijdelijke vermeerdering van werk en voor uitzonderlijk werk, bijvoorbeeld een jaarbeurs. Vanaf 1 september komt ‘instroom’ er als vierde reden bij. Een bedrijf mag dan een interimkracht inschakelen met de bedoeling om hem achteraf een vaste baan te geven. Ondernemingen maken eigenlijk al jarenlang gebruik van deze formule, ook wel ‘interim met optie vast werk’ genoemd. Maar vanaf 1 juli wordt het ook wettelijk om dat te doen.
Volgende regels moeten wel nageleefd worden: Nieuwe regels voor uitzendarbeid vanaf 1 september
- Er zijn maximum drie pogingen mogelijk om een vacante baan met uitzendarbeid op te vullen, binnen negen maanden.
- Het moet gaan om een interimcontract van minstens een week en maximum zes maanden.
- Als het uitzendbedrijf voor het einde en zonder dringende reden het uitzendcontract beëindigt, moet het voor een vervangingsbaan zorgen of een vergoeding betalen aan de uitzendkracht.
- Als er geen definitieve aanwerving gebeurt, moet het uitzendbedrijf aangeven waarom.
- Het bedrijf dat de uitzendkracht definitief wil aanwerven, moet hem een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur geven en rekening houden met de anciënniteit.
2. Dagcontracten
Vanaf 1 september zijn opeenvolgende dagcontracten enkel toegelaten als het bedrijf dat de uitzendkracht inschakelt, de nood aan flexibiliteit kan bewijzen. Het bedrijf moet de vakbondsvertegenwoordigers informeren en raadplegen. Geschillen worden besproken in het paritair comité.
3. Informatie en consultatie délégués
Een bedrijf dat uitzendkrachten inschakelt, moet om de zes maanden de vakbondsvertegenwoordigers informeren over hoe het met uitzendarbeid omgaat.
4. 48-urenregel contracten
Uitzendkantoren hebben momenteel tot twee werkdagen na het begin van de tewerkstelling tijd om een contract op te stellen. Die regel kan problemen geven, als de uitzendkracht in die periode ziek wordt of een arbeidsongeval krijgt. Voor het eind van 2013 wordt die 48-urenregel afgeschaft.
Een overeenkomst elektronisch afsluiten is een mogelijke oplossing die nog onderzocht wordt.
(LG - VISIE)